Nowe lokalizacje Targu Śniadaniowego i pożegnanie letniego sezonu
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe
Razem z końcem września i pełnym rozkwitem jesieni zakończył się sezon Targu Śniadaniowego na trawie i w parkach. W ostatni weekend wspólnie celebrowaliśmy we wszystkich lokalizacjach ostatnie plenerowe śniadanie. Przez prawie pół roku mieszkańcy Warszawy, Poznania, Sopotu i Wrocławia co tydzień mogli na Targu zrobić zakupy u najlepszych dostawców i odpocząć po całym tygodniu pracy w gronie przyjaciół zajadając się lokalnymi specjałami i kuchniami z całego świata. W samej Warszawie Targ Śniadaniowy odbywał się aż w pięciu lokalizacjach – na Żoliborzu, Powiślu, Mokotowie, Woli i Ursynowie.
Podczas około 300 dni targowych w całej Polsce na Targu w każdy weekend zjedzono ok 19 tysięcy śniadań, wypito 13 tysięcy kaw, wybawiło się ponad 850 dzieci i pojawiło się miliony uśmiechów! Odwiedzając Targ można było w ramach licznych konkursów załapać się na śniadanie do łóżka, posłuchać muzyki na żywo, wziąć udział w warsztatach aktorskich i filmowych.
Podobnie, jak w ubiegłym roku podczas edycji tematycznych: Polskiej, Orientalnej, Dnia Niepodległości USA, Ameryki Południowej i Afryki, Złotej jesieni wszyscy chętni mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych, artystycznych i licznych atrakcjach. Pojawiło się wielu zagranicznych chefów i profesjonalnych kucharzy, pod kierunkiem których poznawaliśmy tajniki egzotycznych kuchni – brazylijskiej z Tiago Kalusinskim, perskiej z Shirin Naeimi czy hiszpańskiej z Jose Perez Diazem. Przygotowywaliśmy wietnamskie klasyki jak zupa Pho z Victorią Nguyen, a kiedy Festiwal Singera zagościł na mokotowskim Targu przyjrzeliśmy się żydowskim potrawom. Na Targu pojawili się dobrze też znani polscy szefowie kuchni tacy jak finalistka Top Chef Adriana Marczewska czy Kuba Korczak, którzy wprowadzali uczestników w nowe smaki, prezentując jak najlepiej wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. Ponad 50 warsztatów kulinarnych, w których każdy mógł podszkolić umiejętności i spróbować swoich sił w praktyce, odbyło się w ramach cyklu „Świeża Inicjatywa” współtworzonego razem z Mecenasem Kulinarnym Targu Śniadaniowego – marką Zelmer. Warsztaty zagościły w Warszawie, Sopocie i Poznaniu.
Chociaż wspólne ucztowanie, zakupy i gotowanie pod chmurką dobiegły już końca Targ Śniadaniowy nie zapada w zimowy sen. Również jesienią i zimą da powód aby wyjść z domu w chłodniejsze weekendowe poranki i spotkać się ze znajomymi i sąsiadami przy wspólnej kawie i posiłku. Od 10 października w Warszawie i od 11 października w Poznaniu zapraszamy do nowych lokalizacji! Warszawiacy w soboty nadal mogą zrobić zakupy i dobrze zjeść na Żoliborzu (Al. Wojska Polskiego 1a, Gimnazjum nr 55), a w niedzielę na Mokotowie (ul. Wiktorska 99, XXVIII LO im. J. Kochanowskiego). Natomiast w Poznaniu Targ Śniadaniowy zaprasza w niedziele do Nowej Gazowni w samym centrum miasta, na ulicy Ewangelickiej 1. Na Targu tradycyjnie czekać będzie ciepła atmosfera, masę pozytywnej energii, atrakcji, aktywności i warsztatów, które pomogą przegonić jesienną chandrę i skrócić czas do Świąt Bożego Narodzenia. A wraz ze zbliżającym się gwiazdkowym szaleństwem zakupów Targ zaprosi do specjalnej, świątecznej lokalizacji!