Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

owisankaZZ-4735

Tekst i zdjęcia: Eryk Wałkowicz / erVegan

Najlepsze dni zaczynają się od owsianki. Jedna miska a dostarcza mnóstwa energii! W lecie koniecznie przygotujcie ją z sezonowymi owocami, które podniosą na duchu w szary sobotni poranek.

Składniki na jedną średnią porcję:

kilka łyżek płatków owsianych górskich

2 szklanki mleka sojowego, bądź migdałowego

2 – 3 łyżeczki ksylitolu, bądź ulubionego słodu (chyba, że używasz słodzonego mleka)

kilka orzechów laskowych (bądź migdałów)

1 łyżeczka kakao, bądź łyżka startej czekolady

pół szklanki porzeczek, malin, bądź ulubionych owoców

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia, pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

2. W międzyczasie zmiksuj ulubione owoce na mus i posiekaj orzechy.

3. Gotową owsiankę przelej do szerokiej miski, dodaj mus owocowy i delikatnie zamieszaj. Dodaj kakao i posyp orzechami. Smacznego!