Sezonowa owsianka z owocami
Tekst i zdjęcia: Eryk Wałkowicz / erVegan
Najlepsze dni zaczynają się od owsianki. Jedna miska a dostarcza mnóstwa energii! W lecie koniecznie przygotujcie ją z sezonowymi owocami, które podniosą na duchu w szary sobotni poranek.
Składniki na jedną średnią porcję:
kilka łyżek płatków owsianych górskich
2 szklanki mleka sojowego, bądź migdałowego
2 – 3 łyżeczki ksylitolu, bądź ulubionego słodu (chyba, że używasz słodzonego mleka)
kilka orzechów laskowych (bądź migdałów)
1 łyżeczka kakao, bądź łyżka startej czekolady
pół szklanki porzeczek, malin, bądź ulubionych owoców
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia, pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
2. W międzyczasie zmiksuj ulubione owoce na mus i posiekaj orzechy.
3. Gotową owsiankę przelej do szerokiej miski, dodaj mus owocowy i delikatnie zamieszaj. Dodaj kakao i posyp orzechami. Smacznego!