Ulubione: Paulina Serwatka
„Próbuję iść przez życie jedząc. Często jestem na wakacjach. Ciasto drożdżowe smaruje ciepłym miodem i solą. Wszystko mi się poprzestawiało od kiedy praktykuję jogę i glou-glou.” – pisze o sobie Paulina Serwatka. Lubię obserwować jej Instagram, bo zjada dużo pięknego jedzenia, wypija sporo wina, wykonuje trudne assany, czyta i pozuje do zdjęć z chlebem. Inspirująca osoba !
Ulubiona piosenka
Lucio Battisti Abbracciala abbracciali abbracciati
W ostatnich tygodniach, ściśniętych jak kiszona cytryna w słoiku, robię większy użytek z głowy. Natrętnie podpowiada mi nieprzeżyte empirycznie sytuacje, każe wąchać, macać, gryźć rzeczy, żeby chociaż na chwilę stały się Włochami. Z Lucio zamykam oczy na koniuszku buta, Kalabria macha na dobranoc Mesynie. Na pewno jest parno i na pewno jest digestivo, wczorajszość i kaloryfery odebrały mi na dobre przyjemność picia wina. Druga wersja wydarzeń to pocztówka weselna, południowa Sardynia. Spór o digestivo rozwiązuje szerokość geograficzna, wszyscy trzymamy w dłoni Mirto a na ustach Salve.
Ulubiony film
John Cassavetes Kobieta pod presją
Szczyt podium zaklepałam pierwszą częścią pierwszych Gwiezdnych Wojen, ale nauczyłam się odpierać pokusę namawiania kogokolwiek do mojej definicji przygody życia. Czy ulubione filmy to te, które ciągniemy za sobą latami? Cassavetes pojawia się u mnie znienacka, tak jak znienacka zostaję na dłużej z filmami z wiodącym popisem aktorskim jednostki. Przywiązuję uwagę do znaczenia słów, a Kobieta pod presją nauczyła mnie ważyć te, które cisną się na usta nieproszone – „szalona”, „wariatka”, „psychiczna”.
Ulubiona książka
Agneta Pleijel Wróżba. Wspomnienia dziewczynki, wyd. Karakter
Przeglądam się w dojrzewaniu niebawem osiemdziesięcioletniej Szwedki jak w lustrze. Kurczowo trzymam się efemerycznych myśli Pleijel, potrzebuje jej, żeby nazywać to, co wyhodowałam w swoim ciele przed laty (głównie w bólu bioder i miednicy). Transgraniczne wspomnienie o stawaniu się kobietą nauczyło mnie, że bywamy identyczne, tylko nieliczne z nas potrafią myślą zdekodować instrukcję obsługi.
Paulina Serwatka, 29, z wykształcenia dziennikarka, mieszka i gotuje w Warszawie. Przez ostatnie lata pracuje w branży hospitality, dla której realizuje strategie komunikacji. Na co dzień spotkać ją można w PURO Hotels, w czasie wolnym prowadzi warsztaty kulinarne i kolekcjonuje przepisy na fenkuła.