Miejsca: Nowe AïOLI już otwarte!
Kilka dni temu, w Warszawie, otworzyła się kolejna restauracja AïOLI! W centrum miasta, na Chmielnej 26, czekają na odwiedzających lubiane przez wszystkich śniadania, ale też moc niespodzianek!
Co kryje się pod tą nazwą i co było inspiracją do otwarcia kolejnej lokalizacji w stolicy? Śródziemnomorski lifestyle zakrapiany drinkami od wczesnych godzin, każdego dnia, głównie w gronie przyjaciół. Brzmi jak piątek, czy sobota. Z tym, że w tym wypadku nie chodzi tylko o szybki before. Aperitivo, na którym będzie opierać się nowa restauracja AïOLI, to pewna „kultura picia” i celebracja dnia w grupie przyjaciół – wspólne dzielenie się posiłkiem, muzyka, akcent na bar, wiele odsłon pieczywa. I o ile włoską stolicą aperitivo jest Mediolan, coś nam się wydaje, że Polskim odpowiednikiem stanie się Chmielna 26! Jak mówi Kinga Rylska: „Ta ulica ma swój urok. Patrząc na to, że coraz więcej otwiera się tam konceptów, Chmielna staje się centralnym skwerem Warszawy. Jest deptakiem, szlakiem rowerowym, turystycznym. Powstaje tam coraz więcej biur, są studenci. Widzimy na Chmielnej swoją grupę docelową.”
W menu nowej restauracji AïOLI znajdziecie ponad 20 pozycji prezentujących różne wariacje na temat pieczywa – to cechy nowego AïOLI Bread & Aperitivo. Nowa kantyna różni się od swoich poprzedniczek przy Świętokrzyskiej oraz w Gdańsku. AïOLI Bread & Aperitivo zaskakuje m.in. odmienioną kartą menu.
„W kuchni stawiamy na chleb, co wskazuje nazwa. Nasze podróże i kuchnia śródziemnomorska dały nam inspiracje do tego, jak można przygotowywać pieczywo na różne sposoby. Bruschetty, które znalazły się w menu o średnicy ponad 20 cm, są połączeniem nieoczywistych smaków słodkich ze słonym, gorzkim i kwaśnym, co będzie zaskoczeniem dla naszych gości. Nie chcemy iść za tym co bezpieczne, a w naszej kuchni prezentować inny styl i przełamywać trendy. Bruschett w menu znajdzie się ok. 20 pozycji. Biorąc pod uwagę trendy żywieniowe, w karcie pojawi się chleb pszenny i żytni. Staramy się także o chleb bezglutenowy”, wyjaśnia Kinga.
Jednak głównym elementem nowego AïOLI na Chmielnej będzie bar. W centralnym miejscu za barem jest scena dla DJ-a. Codziennie od rana do zamknięcia lokalu będzie puszczana muzyka, a w sezonie letnim liczymy na występy zespołów – zapowiada. Mimo zmian goście nowego konceptu mogą liczyć na stałe pozycje w menu, sprawdzone od lat w AïOLI. „W menu swoje miejsce maja klasyczny dział z burgerami, sałatkami i pizzą – tyle, że w mniejszym wydaniu. Okrojony będzie dział kanapek. Rezygnujemy także z oferty lunchowej, którą zastępują bruschetty. Jeśli chodzi o promocję, będą śniadania za złotówkę od poniedziałku do piątku, a w weekendy kawa do śniadania za symboliczny grosz. I to jedyna promocja. Nowością będą śniadania serwowane przez cały dzień, dostępne w normalnej ofercie cenowej od godziny 12:00 do zamknięcia kantyny – siedem dni w tygodniu – wylicza Kinga Rylska.
Spotkajmy się w AïOLI na Chmielnej!