Świeże ryby w samym sercu Warszawy
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe
Kojarzycie Plac Powstańców Warszawy? To ten skwer w centrum z plastikowymi donicami. Od piątku to miejsce ma się zmienić nie do poznania! To właśnie na tym położonym w centrum miasta placu miejskim zagości co piątek nowa inicjatywa – Targ Rybny!
Poszukiwacze świeżej ryby będą mogli przebierać wśród pstrągów (tęczowych, łososiowych, źródlanych), jesiotrów, dorad, mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Ryby dostępne też będą w wersji wędzonej (np. troć,sieja, węgorz, sielawa, sum, łosoś, miętus, halibut, makrela, pstrąg i jesiotr) oraz w przetworach. Dostępne będą pasztet z pstrąga, roladki z leszcza z morelą lub śliwką, roladki z płoci, śledzie (z żurawiną, gruszką, piernikiem, pomidorem czy kiszonym ogórkiem), karasie, liny, makrele, szczupaki, sandacze, sielawy, sumy i wiele innych w zalewie ) Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie – mule i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, scalopsy i langusty. Poza skarbami wód będzie można zaopatrzyć się także w składniki potrzebne do ich przyrządzania lub oryginalne dodatki takie jak szparagi morskie.
Wszyscy niecierpliwi, którzy będą chcieli skosztować produktów na miejscu będą mieć taką szansę. Poza stoiskami zakupowymi będzie można próbować i zjeść rozgrzewające potrawy na miejscu. W menu prawdziwe specjały: klasyczna zupa rybna, zupa rybna po tonkińsku, ostro-kwaśna z krewetkami, kleik ryżowy z mulami lub z łososiem, ryba w sosie słodko kwaśnym, łosoś w czerwonym curry, wątróbka z pstrąga, krewetki po japońsku czy krewetki w cieście filo.
——
Targ Rybny w Warszawie, Plac Powstańców Warszawy, każdy piątek, 12:00 – 20:00
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.