Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.


cukinia faszerowana mięsem i orzechami 7

Tekst i zdjęcia: Karol Kwiatkowski / Gruby Wałek

Po całym dniu na rowerze, kajaku, hamaku lub leżaku trzeba zjeść coś treściwego! Stragany na targach uginają się od świeżych ziół i warzyw, więc nie przechodźcie obok nich obojętnie. Nie odkładajcie zakupów na inny dzień, nie szukajcie wymówek, nie jedzcie byle czego. Sezon trwa!

Składniki:

½ kg mielonej szynki

50 g orzechów nerkowca

50 g orzechów brazylijskich

3 dymki

2 ząbki czosnku

4 pomidory

3 cukinie

świeża kolendra (co najmniej 1 doniczka)

2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (do smażenia)

opcjonalnie 2 kulki mozzarelli

cukinia faszerowana mięsem i orzechami 6

Wykonanie:

Szynkę mielimy w maszynce (chyba że kupiliśmy już zmielone). Dymki i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, solimy i smażymy dalej. Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką wyjmujemy miąższ. Kroimy go na kawałki i wrzucamy na patelnię. Podobnie robimy z pomidorami i orzechami. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, mieszamy je z posiekaną kolendrą i przekładamy do wydrążonych cukinii. Możemy posypać startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!