Cukinia faszerowana mięsem, orzechami i kolendrą
Tekst i zdjęcia: Karol Kwiatkowski / Gruby Wałek
Po całym dniu na rowerze, kajaku, hamaku lub leżaku trzeba zjeść coś treściwego! Stragany na targach uginają się od świeżych ziół i warzyw, więc nie przechodźcie obok nich obojętnie. Nie odkładajcie zakupów na inny dzień, nie szukajcie wymówek, nie jedzcie byle czego. Sezon trwa!
Składniki:
½ kg mielonej szynki
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów brazylijskich
3 dymki
2 ząbki czosnku
4 pomidory
3 cukinie
świeża kolendra (co najmniej 1 doniczka)
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (do smażenia)
opcjonalnie 2 kulki mozzarelli
Wykonanie:
Szynkę mielimy w maszynce (chyba że kupiliśmy już zmielone). Dymki i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, solimy i smażymy dalej. Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką wyjmujemy miąższ. Kroimy go na kawałki i wrzucamy na patelnię. Podobnie robimy z pomidorami i orzechami. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, mieszamy je z posiekaną kolendrą i przekładamy do wydrążonych cukinii. Możemy posypać startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!