Tofucznica z suszonymi pomidorami i groszkiem cukrowym
Na śniadanie, szczególnie to ciężkie sobotnie albo leniwe niedzielne, trzeba zjeść coś porządnego, ale jednocześnie prostego i łatwego w przygotowaniu. U mnie, zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku, w ruch idzie kostka tofu i patelnia, z których powstaje tofucznica, czyli wegańska wersja jajecznicy. Za jej jajeczny smak odpowiada czarna sól oraz płatki drożdżowe, które bez problemu dostaniesz w sklepach z orientalnymi produktami typu „kuchnie świata”.
Nieważne co zalega w lodówce, jaki mamy sezon, czy w piątek po pracy udało Ci się załapać na ostatnie pęczki dymki i jarmużu. Na rozgrzaną patelnię z podsmażonym tofu dorzuć dowolne, ulubione dodatki, a pyszne i sycące śniadanie będzie gotowe w 15 minut.
Tofucznica z suszonymi pomidorami i groszkiem cukrowym
(składniki na 2 średnie porcje):
1 kostka tofu naturalnego 300g
1 mała cebula
5 pomidorów suszonych z zalewy
garść świeżego groszku cukrowego
gałązka jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płatków drożdżowych
dwie szczypty czarnej soli (kala namak)
szczypta kurkumy
sól morska i czarny pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i odsączone z zalewy, drobno posiekane suszone pomidory.
2. Tofu porządnie odciśnij z nadmiaru wody i rozkrusz nad gorącą patelnią. Podsmażaj przez kila minut. Dodaj posiekany jarmuż i groszek cukrowy z poodcinanymi końcówkami.
3. Smaż wszystko przez około 10 minut, dodając jednocześnie odrobinę kurkumy, czarnej soli oraz płatków drożdżowych. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na koniec dopraw całość solą oraz pieprzem, udekoruj dowolnymi kiełkami i zajadaj z pajdą dobrego chleba. Smacznego!