Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

Na śnia­da­nie, szcze­gól­nie to cięż­kie so­bot­nie al­bo le­ni­we nie­dziel­ne, trze­ba zjeść coś po­rząd­ne­go, ale jed­no­cze­śnie pro­ste­go i ła­twe­go w przy­go­to­wa­niu. U mnie, za­rów­no w pierw­szym jak i w dru­gim przy­pad­ku, w ruch idzie kost­ka to­fu i pa­tel­nia, z któ­rych po­wsta­je to­fucz­ni­ca, czy­li we­gań­ska wer­sja ja­jecz­ni­cy. Za jej ja­jecz­ny smak od­po­wia­da czar­na sól oraz płat­ki droż­dżo­we, któ­re bez pro­ble­mu do­sta­niesz w skle­pach z orien­tal­ny­mi pro­duk­ta­mi ty­pu „kuch­nie świa­ta”.

IMG_4092

Nie­waż­ne co za­le­ga w lo­dów­ce, ja­ki ma­my se­zon, czy w pią­tek po pra­cy uda­ło Ci się za­ła­pać na ostat­nie pęcz­ki dym­ki i jar­mu­żu. Na roz­grza­ną pa­tel­nię z pod­sma­żo­nym to­fu do­rzuć do­wol­ne, ulu­bio­ne do­dat­ki, a pysz­ne i sy­cą­ce śnia­da­nie bę­dzie go­to­we w 15 mi­nut.

To­fucz­ni­ca z su­szo­ny­mi po­mi­do­ra­mi i grosz­kiem cu­kro­wym 

(skład­ni­ki na 2 śred­nie por­cje):

1 kost­ka to­fu na­tu­ral­ne­go 300g

1 ma­ła ce­bu­la

5 po­mi­do­rów su­szo­nych z za­le­wy

garść świe­że­go grosz­ku cu­kro­we­go

ga­łąz­ka jar­mu­żu

2 łyż­ki oli­wy z oli­wek

1 łyż­ka płat­ków droż­dżo­wych

dwie szczyp­ty czar­nej so­li (ka­la na­mak)

szczyp­ta kur­ku­my

sól mor­ska i czar­ny pieprz, do sma­ku

IMG_4079

Spo­sób przy­go­to­wa­nia:

1. Na roz­grza­nej pa­tel­ni z oli­wą z oli­wek pod­smaż po­sie­ka­ną ce­bu­lę i od­są­czo­ne z za­le­wy, drob­no po­sie­ka­ne su­szo­ne po­mi­do­ry.

2. To­fu po­rząd­nie od­ci­śnij z nad­mia­ru wo­dy i roz­krusz nad go­rą­cą pa­tel­nią. Pod­sma­żaj przez ki­la mi­nut. Do­daj po­sie­ka­ny jar­muż i gro­szek cu­kro­wy z po­od­ci­na­ny­mi koń­ców­ka­mi.

3. Smaż wszyst­ko przez oko­ło 10 mi­nut, do­da­jąc jed­no­cze­śnie odro­bi­nę kur­ku­my, czar­nej so­li oraz płat­ków droż­dżo­wych. W ra­zie po­trze­by do­daj odro­bi­nę wo­dy.

4. Na ko­niec do­praw ca­łość so­lą oraz pie­przem, ude­ko­ruj do­wol­ny­mi kieł­ka­mi i za­ja­daj z paj­dą do­bre­go chle­ba. Smacz­ne­go!