Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

watrobka 1

Tekst i zdjęcia: Karol Kwiatkowski / Gruby Wałek

Dla jednych przekleństwo dzieciństwa, a być może i dorosłości, dla innych – kulinarny fetysz. Tych drugich rozumiem doskonale, tym pierwszym radzę się przełamać. Sam pewnego dnia też się przełamałem. Może nie było łatwo, ale było warto – zarówno ze względu na smak, jak i wartości odżywcze. Wątróbka zawiera wysokiej jakości białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. To niemal superfood, a do tego bardzo tani. Wprowadzenie jej do diety powinny rozważyć również osoby aktywne fizycznie, ponieważ pomaga budować mięśnie. Poza tym jeżeli już jemy zwierzęta, powinniśmy zjadać wszystkie ich części, tak by nic się nie marnowało!

Składniki na 2 porcje:

1/2 kg wątróbek drobiowych

1 szklanka mleka

2 cebule

2 gruszki

1 łyżeczka estragonu

1 łyżka miodu

¾ szklanki białego półwytrawnego wina

kilka łyżek mąki pszennej

2-3 łyżki oleju rzepakowego

sól

Wykonanie:

1. Wątróbkę dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą, delikatnie usuwamy z niej żyłki, błonki, myjemy ponownie, odcedzamy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, zakrywając wcześniej miskę folią aluminiową. Taki zabieg złagodzi jej smak.

2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Zalewamy winem i dusimy około pół godziny, mieszając od czasu do czasu, by zawartość garnka się nie przypaliła. Na koniec dodajemy miód i estragon. Mieszamy, by składniki się połączyły.

3. Wątróbkę odcedzamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy krótko na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Chodzi tylko o jej zamknięcie, nie wolno jej zbyt długo trzymać na ogniu, bo stwardnieje i zrobi się gumowata. Następnie przekładamy ją do garnka z naszym czatnejem i dusimy ok. 10-15 min na bardzo małym ogniu, często mieszając, bo zawartość mąki sprawi, że potrawa może się szybko przypalić do dna.

watrobka 2

Słodki, gruszkowo-miodowy czatnej, aromat estragonu i cebula w połączeniu z wątróbką odkryją przed Wami całą gamę smaków. I wzmocnią Wasz organizm. Smacznego!