Kipi kasza na Targach Książki
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby publikacji „Kipi kasza” przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, z kaszą w roli głównej. Autorzy nie tylko na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, ale również wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Autorem przepisów jest Paweł Łukasik, pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia odpowiadający za część merytoryczną książki, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi zdjęciami autorstwa Grzegorza Targosza, fotografa, absolwenta Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureata Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania. Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! Chociaż wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała… Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego pejzażu… Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy – dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium informacji o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze – będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością znajdzie wśród dziesiątek przepisów. Ja np. całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę! – Maryla Musidłowska o książce „Kipi kasza”
Już w najbliższy weekend (sobota 16 maja, godz. 11-12) podczas warszawskich Targów Książki na Stadionie Narodowym, odbędzie się spotkanie z autorami książki „Kipi kasza”. Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza możecie szukać na stoisku 56/D8.
——
Kipi kasza
Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Cena 59,90 zł
248 stron
Format: 20,5 x 27,2 cm
Oprawa: twarda
ISBN 978-83-7788-553-6
© Samo Sedno, Warszawa 2015 www.SamoSedno.com.pl