Roladki schabowe z serem kozim i suszonymi śliwkami
Tekst i zdjęcia: Karol Kwiatkowski / Gruby Wałek
Zaczynamy nowy cykl kulinarny – pełen mięsa, ryb i owoców morza. Karol, autor bloga Gruby Wałek, będzie regularnie podsuwać najlepsze kawałki. Z jednej strony powtórzy podstawy, przypominając o schabowych z kością i kotletach mielonych, które pamiętamy z obiadów u dziadków, z drugiej – zaproponuje to, co najlepsze w kuchniach innych krajów, trenując zawijanie gołąbków w liście winogron czy grillowanie krewetek i robienie sosu chilli-mango. Dzisiaj coś klasycznego.
Roladki schabowe z serem kozim i suszonymi śliwkami
Składniki (na 6 porcji):
1/2 kg schabu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka estragonu
4-5 łyżek oleju rzepakowego
150 g sera koziego do smarowania
1 garść suszonych śliwek
2 łyżki masła
sól
2 cukinie
4 łyżeczki sezamu
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2-3 łyżki koperku
Wykonanie:
Zacznijcie od zalania śliwek wrzątkiem. Schab myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na 6 plastrów o grubości około 1-1,5 cm. Każdy plaster mięsa kładziemy na kawałku folii spożywczej, przykrywamy drugim i rozbijamy tłuczkiem. Ta folia jest po to, żeby skrawki mięsa nie fruwały po kuchni. Dom to nie rzeźnia. Jeśli jednak jej nie macie, dacie rade podobnie, jak dawały radę nasze mamy i babcie, rzadziej ojcowie i dziadkowie. Im cieńsze będą plastry po rozbiciu, tym łatwiej je później zrolujemy, ale nie przesadźcie, żeby mięso się nie rozpadało. Optymalna grubość to około 5 mm, oceńcie ją jednak na oko… W małej miseczce przygotujcie marynatę, mieszając olej rzepakowy z estragonem. Posiekajcie drobno czosnek i dodajcie go do niej. Natrzyjcie nią mięso z każdej strony i wstawcie na około godzinę do lodówki.
W tym czasie umyjcie cukinię i pokrójcie ją na centymetrowe plastry. Wlejcie na patelnię odrobinę oleju i gdy będzie mocno rozgrzany włóżcie po plasterku cukinii. Smażcie z każdej strony do zarumienienia. Uwaga, będzie pryskać, bo cukinia ma dużo wody, a ta nie lubi się z gorącym tłuszczem. Pod koniec smażenia wsypcie łyżkę sezamu i odrobinę soli. Sezam powinien lekko się uprażyć, uważajcie, by się nie spalił. Usmażone plasterki wykładajcie na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Teraz kasza. Jedną jej szklankę należy wypłukać. Dwie szklanki posolonej wody zagotujcie w garnku. Zmniejszcie płomień i wsypcie kaszę. Niech powoli i pod przykryciem gotuje się przez jakieś 15 min. Mieszajcie, by się nie przypaliła. Gdy będzie już miękka i wchłonie całą wodę, zdejmijcie ją z ognia i zostawcie pod przykryciem do zaparowania. Później wymieszajcie z koperkiem.
Wracamy do mięsa. Wyjmijcie je z lodówki. Każdy plaster posmarujcie grubo z jednej strony kozim serem. Jeśli macie twardy ser kozi, ułóżcie kilka cienkich plasterków na mięsie. Śliwki odcedzacie i kroicie na kawałki, rozsypujecie na serze. Teraz ostrożnie zwijacie wszystko w rulonik i . Powinien być zwinięty ciasno, żeby nic nie wypadało i nie wyciekało po bokach. Użyjcie wykałaczek, żeby się Wam nie rozwijał. Tak przygotowane roladki obsmażacie z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju, osólcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Obsmażenie sprawi, że mięso nie wyschnie podczas pieczenia. Dodajcie masło i wstawcie do piekarnika. Po 30 minutach w 200 stopniach będą gotowe. Podajcie je z kaszą i cukinią.
Smacznego! Niech Wam idzie w mięśnie!