Na śniadanie granola
Tekst i zdjęcia: Eryk Wałkowicz / erVegan
Dzisiejsza śniadaniowa propozycja to pierwszy z cyklu wegańskich przepisów od Eryka Wałkowicza prowadzącego bloga erVegan. Poranek czy wczesne sobotnie przedpołudnie zdecydowanie trzeba zacząć od bezglutenowej granoli (na bananie!), która doda mnóstwa energii na początku każdego dnia, a do tego jest łatwa w przygotowaniu jak i w późniejszym przechowywaniu.
Bananowa granola z rodzynkami
1 duży banan
1 ½ – 2 szklanki płatków jaglanych
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki pestek słonecznika
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
¼ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
opcjonalnie: suszone morele lub banany, żurawina, pestki dyni
1. Banana obierz i zgnieć dokładnie widelcem na gładką konsystencję. Dodaj płatki jaglane i dobrze wymieszaj.
2. Do masy dodaj przyprawy, posiekane orzechy włoskie, pestki słonecznika i rodzynki, a na końcu syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj masę – najwygodniej dłońmi.
3. Do nastawionego na 180 stopni piekarnika, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż granolę rozsypując ją i zapiekaj przez około 20 – 30 minut, aż zacznie brązowieć i lekko się przypalać.
Gotowe, podawaj z roślinnym mlekiem lub jogurtem, albo zagryzaj jako chrupką przekąskę! Pamiętaj o przechowywaniu w szczelnym zamknięciu.
Smacznego!