Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

zz

Tekst i zdję­cia: Eryk Wał­ko­wicz / erVe­gan

Dzi­siej­sza śnia­da­nio­wa pro­po­zy­cja to pierw­szy z cy­klu we­gań­skich prze­pi­sów od Ery­ka Wał­ko­wi­cza pro­wa­dzą­ce­go blo­ga erVe­gan. Po­ra­nek czy wcze­sne so­bot­nie przed­po­łu­dnie zde­cy­do­wa­nie trze­ba za­cząć od bez­glu­te­no­wej gra­no­li (na ba­na­nie!), któ­ra do­da mnó­stwa ener­gii na po­cząt­ku każ­de­go dnia, a do te­go jest ła­twa w przy­go­to­wa­niu jak i w póź­niej­szym prze­cho­wy­wa­niu.

 Ba­na­no­wa gra­no­la z ro­dzyn­ka­mi

1 du­ży ba­nan

1 ½ – 2 szklan­ki płat­ków ja­gla­nych

½ szklan­ki ro­dzy­nek

¼ szklan­ki orze­chów wło­skich

¼ szklan­ki pe­stek sło­necz­ni­ka

2 łyż­ki sy­ro­pu z aga­wy

1 ły­żecz­ka mie­lo­ne­go cy­na­mo­nu

¼ ły­żecz­ki gał­ki musz­ka­ta­ło­wej

¼ ły­żecz­ki mie­lo­nych goź­dzi­ków (opcjo­nal­nie)

opcjo­nal­nie: su­szo­ne mo­re­le lub ba­na­ny, żu­ra­wi­na, pest­ki dy­ni

1. Ba­na­na obierz i zgnieć do­kład­nie wi­del­cem na gład­ką kon­sy­sten­cję. Do­daj płat­ki ja­gla­ne i do­brze wy­mie­szaj.

2. Do ma­sy do­daj przy­pra­wy, po­sie­ka­ne orze­chy wło­skie, pest­ki sło­necz­ni­ka i ro­dzyn­ki, a na koń­cu sy­rop z aga­wy. Do­kład­nie wy­mie­szaj ma­sę – naj­wy­god­niej dłoń­mi.

3. Do na­sta­wio­ne­go na 180 stop­ni pie­kar­ni­ka, na bla­sze wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia, wy­łóż gra­no­lę roz­sy­pu­jąc ją i za­pie­kaj przez oko­ło 20 – 30 mi­nut, aż za­cznie brą­zo­wieć i lek­ko się przy­pa­lać.



Go­to­we, po­da­waj z ro­ślin­nym mle­kiem lub jo­gur­tem, al­bo za­gry­zaj ja­ko chrup­ką prze­ką­skę! Pa­mię­taj o prze­cho­wy­wa­niu w szczel­nym za­mknię­ciu.

Smacz­ne­go!