Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

zz

Tekst i zdjęcia: Eryk Wałkowicz / erVegan

Dzisiejsza śniadaniowa propozycja to pierwszy z cyklu wegańskich przepisów od Eryka Wałkowicza prowadzącego bloga erVegan. Poranek czy wczesne sobotnie przedpołudnie zdecydowanie trzeba zacząć od bezglutenowej granoli (na bananie!), która doda mnóstwa energii na początku każdego dnia, a do tego jest łatwa w przygotowaniu jak i w późniejszym przechowywaniu.

 Bananowa granola z rodzynkami

1 duży banan

1 ½ – 2 szklanki płatków jaglanych

½ szklanki rodzynek

¼ szklanki orzechów włoskich

¼ szklanki pestek słonecznika

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatałowej

¼ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

opcjonalnie: suszone morele lub banany, żurawina, pestki dyni

1. Banana obierz i zgnieć dokładnie widelcem na gładką konsystencję. Dodaj płatki jaglane i dobrze wymieszaj.

2. Do masy dodaj przyprawy, posiekane orzechy włoskie, pestki słonecznika i rodzynki, a na końcu syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj masę – najwygodniej dłońmi.

3. Do nastawionego na 180 stopni piekarnika, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż granolę rozsypując ją i zapiekaj przez około 20 – 30 minut, aż zacznie brązowieć i lekko się przypalać.



Gotowe, podawaj z roślinnym mlekiem lub jogurtem, albo zagryzaj jako chrupką przekąskę! Pamiętaj o przechowywaniu w szczelnym zamknięciu.

Smacznego!