Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

 

dzikiesniadanie

 

 

domowe-perfumy-0206-768x1024

Zdjęcie pochodzi z bloga ziolowyzakatek.com.pl  Klaudyna Hebda opisuje jak samemu zrobić perfumy, np. z bzu.

 

 

lebioda

Rycina przedstawiająca Lebiodę, czyli komosę białą. W książce „Dzika kuchnia” przepis na jajecznicę z tą dziko rosnąca rośliną.

W niedzielę 8 czerwca organizatorki cyklu „Jeszcze będzie przepięknie” zapraszają do warszawskiego Baru Studio na Dzikie Śniadanie. 

Przygotowane z ziół, sałat i kwiatów zebranych na terenie Warszawy – na dawnych działkach, w nieuprawianych sadach, terenach po dawnych ogrodach, w zagajnikach i na nieużytkach. Śniadanie dla wszystkich głodnych, nie tylko teorii miejskiego ogrodnictwa, ale i praktyki kulinarnej. Sprawdzimy, jak smakuje dzikie miasto i dlaczego niektórzy tak wciągnęli się w miejskie zbieractwo. Dowiemy się, które chwasty w ogródku pod blokiem są jadalne, a które nie.

Śniadanie i jego dzika część nie odbyłaby się, gdyby nie Anna Niesterowicz – znawczyni i popularyzatorka dziko-jadalnej części miasta, a także Miastożercy, a raczej Miastożerczynie https://www.facebook.com/miastozercy?fref=ts oraz Paula Jeziorek.

W menu m.in. kwiatostany dzikiego bzu w cieście naleśnikowym i lemoniada z liści porzeczki z dodatkiem dziko rosnącej melisy i mięty.

Podczas śniadania spotkanie z Łukaszem Łuczajem (autorem książki „Dzika Kuchnia”, wyd. Nasza Księgarnia) i Klaudyną Hebdą („Ziołowy Zakątek”, wyd. Nasza Księgarnia). Podczas spotkania będzie można zakupić obie książki. Będzie to przedpremiera książki „Ziołowy zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu”.

 

Klaudyna Hebda
Fotografka, publicystka i blogerka. Absolwentka socjologii i Porównawczych Studiów Cywilizacji na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz podyplomowych studiów zielarskich na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Entuzjastka przygotowywania potraw oraz ziołowych remediów od podstaw, często za pomocą zapomnianych technik. Publikuje w „Moim Gotowaniu” i w „Zieleń To Życie” oraz od ponad 5 lat prowadzi blog internetowy „Ziołowy Zakątek”, na łamach którego dzieli się z czytelnikami swoimi pomysłami na domowe potrawy, przetwory i kosmetyki. „Ziołowy Zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu” to jej pierwsza książka.

Łukasz Łuczaj
Doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu
Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Prowadził autorski program pt. „Dziki obiad Łukasza Łuczaja”, emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego.