Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

 

Ostat­nia so­bo­ta mi­nę­ła nam pod zna­kiem ca­ło­dnio­we­go śnia­da­nia. By­ło pysz­nie. Sa­łat­ka z or­ki­szu, ka­nap­ki z pa­stą z jar­mu­żu i ba­kła­ża­na, do­mo­wej pro­duk­cji dżem z an­to­nó­wek, czer­wo­ny ryż na mle­ku ko­ko­so­wym i kul­ki dak­ty­lo­we pod­bi­ły pod­nie­bie­nia na­szych go­ści. Prze­pi­sy wy­my­śli­ła Mo­ni­ka Ku­cel, któ­ra pro­wa­dzi w „Zwy­kłym Ży­ciu” ru­bry­kę o go­to­wa­niu. Ka­wiar­nia Eme­sen pę­ka­ła w szwach, kel­ner­ki i bar­man­ki pra­co­wa­ły na peł­nych ob­ro­tach, a wszy­scy za­da­wa­li to sa­mo py­ta­nie: kie­dy po­wtór­ka? Już nie­dłu­go! P.S. PRZE­PIS NA PA­STĘ Z JAR­MU­ŻEM: Skład­ni­ki na oko­ło 10 szczo­drze po­sma­ro­wa­nych ka­na­pek: ugo­to­wa­ny jar­muż (ok 300g sa­mych li­ści), pa­sta ta­hi­ni (4 łyż­ki), sok z po­ło­wy cy­try­ny, pół pusz­ki cie­cior­ki, 2 ząb­ki czosn­ku, sól, pieprz. Zmik­so­wać. Po­sy­pać zia­ren­ka­mi se­za­mu i czer­wo­ną pa­pry­ką. Smacz­ne­go!

https://​www.​fac​eboo​k.​com/​eme​sen.​kawki

http://​www.​vin​tage-​hun​ters.​com/

Last Sa­tur­day was a splen­did day of all-day bre­ak­fast. Spelt sa­lad, san­dwi­ches with ka­le and au­ber­gi­ne spre­ad, ho­me-ma­de ap­ple jam, co­co­nut red ri­ce pud­ding and da­te balls de­li­gh­ted our gu­ests’ pa­la­tes. All the re­ci­pes we­re in­ven­ted by Mo­ni­ka Ku­cel, our co­oking co­lum­nist. Eme­sen cof­fee ho­use was bur­sting at the se­ams, wa­itres­ses and bar­ten­ders we­re wor­king flat out and eve­ry­one was say­ing that we sho­uld do this mo­re often. And we will! P.S. KA­LE SAN­DWICH SPRE­AD Yields: 10 san­dwi­ches. 300 grams of bo­iled ka­le le­aves, 4 tbsp ta­hi­ni, 1/2 le­mon ju­ice, 2 gar­lic clo­ves, salt, pep­per. Blend all the in­gre­dients. Sprin­kle with se­sa­me se­eds and swe­et pep­per. Bon appétit!

32

4

8

777

5

7

6

9

11

10