Śniadanie w Emesenie / Breakfast at Emesen coffee house
Ostatnia sobota minęła nam pod znakiem całodniowego śniadania. Było pysznie. Sałatka z orkiszu, kanapki z pastą z jarmużu i bakłażana, domowej produkcji dżem z antonówek, czerwony ryż na mleku kokosowym i kulki daktylowe podbiły podniebienia naszych gości. Przepisy wymyśliła Monika Kucel, która prowadzi w „Zwykłym Życiu” rubrykę o gotowaniu. Kawiarnia Emesen pękała w szwach, kelnerki i barmanki pracowały na pełnych obrotach, a wszyscy zadawali to samo pytanie: kiedy powtórka? Już niedługo! P.S. PRZEPIS NA PASTĘ Z JARMUŻEM: Składniki na około 10 szczodrze posmarowanych kanapek: ugotowany jarmuż (ok 300g samych liści), pasta tahini (4 łyżki), sok z połowy cytryny, pół puszki cieciorki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Zmiksować. Posypać ziarenkami sezamu i czerwoną papryką. Smacznego!
https://www.facebook.com/emesen.kawki
http://www.vintage-hunters.com/
Last Saturday was a splendid day of all-day breakfast. Spelt salad, sandwiches with kale and aubergine spread, home-made apple jam, coconut red rice pudding and date balls delighted our guests’ palates. All the recipes were invented by Monika Kucel, our cooking columnist. Emesen coffee house was bursting at the seams, waitresses and bartenders were working flat out and everyone was saying that we should do this more often. And we will! P.S. KALE SANDWICH SPREAD Yields: 10 sandwiches. 300 grams of boiled kale leaves, 4 tbsp tahini, 1/2 lemon juice, 2 garlic cloves, salt, pepper. Blend all the ingredients. Sprinkle with sesame seeds and sweet pepper. Bon appétit!