Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

IMG_2660

Tekst i zdjęcia: Eryk Wałkowicz / erVegan

Kochana owsianka dorobiła się już tysiąca różnych wersji wykonania i połączeń smakowych. Jest idealna zarówno na śniadanie, jak i na małą przekąskę. U mnie najczęściej występuje z suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, plastry bananów czy czipsy jabłkowe. Jednak w poniższym przepisie owsiankę zapiekam z suszonymi gruszkami!

Składniki:
 porcja górskich płatków owsianych (pół lub cała szklanka), 
mleko roślinne (sojowe, a najlepiej migdałowe)
, garść suszonych gruszek
, 1 łyżeczka cynamonu
, syrop z agawy do smaku

1. Płatki owsiane wymieszane z suszonymi owocami zalej wrzącym mlekiem, tak by całe zostały przykryte i odstaw na około 10 minut (płatki wchłonął mleko). Po tym czasie dopraw płatki syropem z agawy oraz cynamonem.

2. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni z funkcją termoobiegu i grillem. Mieszankę umieść w małym żaroodpornym naczyniu i zapiekaj aż woda w pełni odparuje i wierzch zacznie brązowieć i chrupać. Owsiankę zajadaj jeszcze ciepłą, smacznego!

Przepis można dowolnie modyfikować, dodając więcej mleka, zmieniając rodzaj suszonych owoców lub dodając ulubione przyprawy (np. goździki, gałkę muszkatołową).

IMG_2672