Chrupiąca owsianka z piekarnika
Tekst i zdjęcia: Eryk Wałkowicz / erVegan
Kochana owsianka dorobiła się już tysiąca różnych wersji wykonania i połączeń smakowych. Jest idealna zarówno na śniadanie, jak i na małą przekąskę. U mnie najczęściej występuje z suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, plastry bananów czy czipsy jabłkowe. Jednak w poniższym przepisie owsiankę zapiekam z suszonymi gruszkami!
Składniki: porcja górskich płatków owsianych (pół lub cała szklanka), mleko roślinne (sojowe, a najlepiej migdałowe) , garść suszonych gruszek , 1 łyżeczka cynamonu , syrop z agawy do smaku
1. Płatki owsiane wymieszane z suszonymi owocami zalej wrzącym mlekiem, tak by całe zostały przykryte i odstaw na około 10 minut (płatki wchłonął mleko). Po tym czasie dopraw płatki syropem z agawy oraz cynamonem.
2. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni z funkcją termoobiegu i grillem. Mieszankę umieść w małym żaroodpornym naczyniu i zapiekaj aż woda w pełni odparuje i wierzch zacznie brązowieć i chrupać. Owsiankę zajadaj jeszcze ciepłą, smacznego!
Przepis można dowolnie modyfikować, dodając więcej mleka, zmieniając rodzaj suszonych owoców lub dodając ulubione przyprawy (np. goździki, gałkę muszkatołową).