Zwykłe Życie to magazyn o prostym życiu wśród ludzi, miejsc i rzeczy.

Wiedzieliście, że polskie wiśnie uznawane są za superfood? (Figurują na 14. miejscu na liście 50 superfoods). Wspomagają pracę serca, regenerują mięśnie, pobudzają apetyt u niejadków i w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Wiśnie odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszając procesy metaboliczne. Mają również niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne – 100 gram wiśni zawiera tylko 47 kcal. Wiśnia jest więc owocem bardzo wartościowym  a jednocześnie bardzo wdzięcznym do przetwarzania. I za to przetwarzanie zabrała się rodzina, która od paru pokoleń uprawia wiśnie w swoich sadach pod Ostrowem Wielkopolskim. Rozmawiamy z Justyną Muzyką, która wraz z mężem Piotrem rozwija rodzinną firmę Cherry Tree.

Kiedy powstała firma Cherry Tree? I gdzie znajdują się te wszystkie wiśniowe sady?

Justyna Muzyka: Manufaktura Cherry Tree została założona wiosną 2013 roku, choć historia miłości do wiśni w naszej rodzinie sięga już trzech pokoleń. Pierwsze sady wiśniowe założył po wojnie dziadek Michał. Pasję sadowniczą kontynuowali rodzice Piotra, Wacława i Czesław, a my jesteśmy już trzecim pokoleniem pielęgnującym tradycyjną uprawę tych szlachetnych owoców.
Prawdziwymi „korzeniami” Cherry Tree są więc nasze sady wiśniowe, które uprawiamy w otoczeniu lasów i pół uprawnych w Karskach, pod Ostrowem Wielkopolskim. To właśnie tam bije serce naszej wiśniowej przetwórni i tam powstają polskie suszone wiśnie, tłoczone na zimno soki wiśniowe, a ponadto konfitury, syropy, wiśnie suszone w czekoladzie oraz wina wiśniowe Cherry Tree.

Kto w tej chwili zajmuje się firmą?

Założenie wiśniowej manufaktury było naszym pomysłem i marzeniem. Sami dbamy o zdrowe i jakościowe pożywienie, więc naturalną dla nas była chęć dzielenia się z innymi darami naszego sadu. Mamy w sobie spore pokłady kreatywności, lubimy się rozwijać i eksperymentować. Od początku powstania manufaktury wszystkie produkty są wytwarzane ręcznie  i doglądane przez nas na każdym etapie produkcji. Powstają bez użycia sztucznych dodatków i konserwantów, nie zawierają też cukru. W uprawę wiśni wkładamy serce i energię natury, która „bije” w naszych sadach. Nasza plantacja prowadzona jest z poszanowaniem natury oraz w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody i faz księżyca. Nie boimy się wyzwań, a siłę i energię do rozwijania Cherry Tree czerpiemy z naszej wiary w sens tego, co nam bliskie. Wiemy, że wiśnie są pełne wartości odżywczych, pełne zdrowia więc rozpoczęcie przetwórstwa było wyborem spójnym z naszym wnętrzem i wizją samorealizacji.

 

Co jest wyjątkowego w polskich wiśniach?
Nie każdy wie, że nasze polskie wiśnie uznawane są za superfood (zajmują 14. Miejsce na liście 50 tzw. superfoods), ponieważ jako źródło najskuteczniejszych antyoksydantów, unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym wiśnie stosowane są w leczeniu nowotworów, chorób układu moczowego (zapalenie pęcherza, kamica nerkowa, dna moczanowa), choroby układu sercowo-naczyniowego czy anemii. Wysoka zawartość antyutleniaczy (witamina C i karoten) pomaga w stanach zapalnych w organizmie i przyspiesza naturalną regenerację. Wiśnie stanowią naturalne źródło mikroelementów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź, sód oraz witamin: A, B1, B2, C i P. Zawarty w nich wapń wzmacnia kości, mięśnie i układ nerwowy. Ponadto wspomagają pracę serca, regenerują mięśnie, pobudzają apetyt u niejadków i w sposób naturalny ułatwiają zasypianie. Wiśnie odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszając procesy metaboliczne. Mają również niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne – 100 gram wiśni zawiera tylko 47 kcal. Wiśnia jest owocem bardzo wartościowym (w Polsce niedocenianym), a jednocześnie bardzo wdzięcznym do przetwarzania.

Który produkt jest waszym ulubionym?
Największy sentyment mamy do naszych wiśni suszonych gdyż to był nasz pierwszy produkt, wynik eksperymentów i twórczej pasji. Dzięki opracowanej autorskiej metodzie produkcji uzyskaliśmy znakomite efekty w postaci polskich suszonych wiśni o idealnie słodko kwaśnym smaku oraz miękkiej konsystencji, bez użycia cukru, sztucznych dodatków i konserwantów. Jesteśmy także dumni z naszej konfitury bez dodatku cukru, która w tym roku otrzymała certyfikat Przyjazny dla Alergika magazynu Hipoalergiczni i jest rekomendowana dla osób z różnymi dolegliwościami pokarmowymi. Jednak prawda jest taka, że uwielbiamy wszystkie nasze produkty, które spożywamy każdego dnia. Na śniadanie często jemy kanapki z konfiturą wiśniową lub z kremem pszczelim, po bieganiu pijemy sok wiśniowy, a jak mamy gości raczymy się wiśniową sangrią z lodem i bez opamiętania podjadamy wiśnie suszone w czekoladzie bez cukru.

Jakie są dalsze plany rozwoju firmy?
Naszym celem jest zrównoważony i harmonijny rozwój Cherry Tree. Mamy marzenia i dalekosiężne plany, ale na co dzień skupiamy się na tym, aby wykonywać naszą pracę z jak najlepszą energią i  z prawdziwą radością. Lato to dla nas bardzo intensywny czas gdyż zbieramy nasze wiśnie i zaczyna się sezon przetwórczy. Zależy nam by nasze produkty trafiały do osób, które szukają pełnowartościowej żywości, wytwarzanej w duchu slow, jednocześnie polskiej i o wyjątkowym smaku. Dlatego w najbliższych miesiącach będziemy aktywnie rozwijać kontakty handlowe, jak również planujemy systematycznie rozszerzać naszą gamę wiśniowych produktów. Jednocześnie życzymy sobie aby w Polsce wzrastała świadomość dotycząca zdrowego jedzenia i zdrowego stylu życia oraz aby coraz więcej osób sięgało po rodzime produkty i doceniało, to co daje nam natura.

Zobacz stronę internetową Cherry Tree, możesz zamówić ich produkty bezpośrednio